Na zijn onafhankelijkheid van het Spaanse rijk, wist de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, of kortweg 'De Republiek', nog enkele gebieden in het huidige Vlaanderen te veroveren. De verenigde gewesten kenden grote steden met groeiende havens, vruchtbare gronden en rijke wateren. Toch bleef het, vergeleken met landen als Engeland en Frankrijk, qua oppervlakte en miezerig staatje.

Na de eerste ontdekkingsreizen door Spanje en Portugal, vond ook De Republiek na een tijd de weg naar de rest van de wereld. Door kolonies te stichten in Azië, Afrika en Amerika nam de grootte van het rijk met zo'n 50 maal zijn eigen oppervlakte. Dit zorgde voor nieuwe politieke verhoudingen. Nu De Republiek een echte rol van betekenis begon te krijgen, werd het door zijn buurlanden steeds meer als een concurrent gezien. De climax van de spanningen was 1672, toen een coalitie onder leiding van Lodewijk XIV De Republiek van verschillende kanten aanviel. Het lukte het land om zo veel mogelijk schade te voorkomen, maar omdat het sindsdien in vele oorlogen terechtkwam liepen de winsten terug en verloor het langzaam maar zeker zijn wereldwijde politieke en economische positie.

In oranje de gebieden die De Republiek op zijn hoogtepunt rijk was. De VOC werkte in het gebied ten oosten van de Atlantische oceaan, met gebieden in het huidige Zuid-Afrika, India, Sri Lanka en Indonesië. De WIC was actief in het gebied ten westen van de Atlantische oceaan, met handelsposten en plantages in wat nu Brazilië en Suriname is.

De Republiek, een land met tussen de een en twee miljoen inwoners en een leger van tienduizenden huursoldaten, regeerde over tientallen miljoenen mensen die onvrijwillig verplicht moesten gaan leveren aan de VOC of WIC. Dit was onder andere houdbaar door het verschil in ontwikkeling tussen de Hollanders en de bewoners van de koloniën. Ook kenden veel van die stammen en bevolkingsgroepen een cultuur van acceptatie, waar dus flink misbruik van gemaakt werd. 


Benieuwd naar de oorlogen die de Republiek voor en na zijn bloeiperiode heeft uitgevochten? Zoek het uit bij onderstaande links.

Over de tachtigjarige oorlog:

Over het rampjaar

Maak jouw eigen website met JouwWeb