Algemeen

De WIC, de West-Indische Compagnie werd in 1621 opgericht. Het doel van deze nieuwe organisatie was de handels positie van Portugal en vooral Spanje  te verslechteren. Dit probeerde men te verwezenlijken door bijvoorbeeld plundertochten. Ook moest de WIC de oorlog met Spanje verplaatsen van land naar zee.

Een van de bekendste en succesvolle plundertochten is de plundering van de zilvervloot door Piet Hein. 

De WIC is gebaseerd op het model van de VOC, maar is nooit zo succesvol geworden als de VOC. Dit kwam doordat er in westen meer concurrentie was.

Wat mocht de WIC doen?

Een verschil tussen de WIC en de VOC was het recht om gebruik te maken van militairen. De VOC kon 'gemakkelijk' gebruik maken van militairen, terwijl de WIC hiervoor toestemming moest vragen aan de Republiek. Toch was een van de belangrijkste doelen van de WIC kaaptochten en om de oorlog tussen de Republiek en Spanje te verplaatsen naar zee. 

Daarnaast had de WIC het monopolie op het westen. 

Producten 

Hoewel de WIC zich vooral op plundertochten richtte, werd er natuurlijk ook gehandeld. Zo handelde de WIC in ivoor, goud en suiker. Dat suiker werd gekocht van de plantages waarop slaven werkten. Deze slaven waren door de WIC of andere Europeanen aan de plantages verkocht.

WIC en slavenhandel

Op veroverde gebieden in Amerika stichtte de WIC plantages. Maar de blanke Nederlanders zouden niet de 'werknemers' zijn. Ook de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de door Columbus genoemde indianen, zouden niet tot weinig gaan werken op de plantages. Het zware werk werd verricht door zwarte slaven.

Er zijn verschillende redenen waardoor de 'indianen' niet konden werken op de plantages. Sommige 'indianen' waren bijvoorbeeld ongeschikt voor de zware arbeid. Anderen weigerden te werken voor de Europeanen. Maar men moet niet vergeten dat een groot deel van de oorspronkelijke bevolking van Amerika is gestorven na de komst van de Europeanen. Een klein deel is gedood door wapens, maar het grootste gedeelte is gestorven aan de ziekten die de Europeanen met zich meebrachten.

De WIC en andere Europeanen haalden hun slaven uit Afrika. Deze mensen werden onder verschrikkelijke omstandigheden naar Amerika vervoerd. De reis duurde erg lang en veel slaven overleefde deze reis dan ook niet.

Deze slavenhandel stond bekend als de driehoekshandel: De WIC vertrok vanuit de Republiek met goederen om deze te ruilen tegen slaven in Afrika. Vanuit Afrika vervoerde de WIC de slaven naar Amerika, om ze daar te verkopen. Men nam voor de terugreis naar de Republiek spullen mee zoals katoen en suiker.

 

Op deze afbeelding ziet men ook de producten die de WIC meenam

Maak jouw eigen website met JouwWeb