Jan Pieterszoon Coen is geboren en gedoopt op 8 Januari 1587 in Hoorn. 14 jaar later, in 1601, ging hij naar de handelsopleiding in Rome. Hier leerde hij een nieuwe manier van boekhouden. Op 22 December 1607

vertrok hij  hij in dienst van de VOC naar Indië. Hij was destijds nog maar 20 jaar oud, maar hij had voor iemand met die leeftijd een hoge functie, onderkoopman. Hij voer mee met een vloot van 13 schepen, deze stonden onder leiding van Pieter Willemsz Verhoeff. Begin april 1609 kwamen de schepen aan in Banda, ze kwamen hierna toe om het alleenrecht op de

handel in nootmuskaat en foelie te krijgen. Dit probeerden ze ook bij de Molukken met kruidnagel. Toen ze aankwamen op Banda vluchtten de bewoners. Toen ze nog geen toestemminghadden gekregen om op Banda een fort te bouwen, begonnen ze al met de bouw van het fort, het duurde immers veel te lang Maar toen de Bandanezen de Nederlanders uitnodigden voor een overleg op het strand, waren er geen mensen te bekennen. De Bandanezen waren immers bang voor de grote wapens van de soldaten. Daarom ging Verhoeff samen met drie andere mannen naar de Bandanezen toen, alleen zonder soldaten. Ze werden in de val gelokt en uiteindelijk vermoord. Daarom gingen de Hollanders, samen met Jan Pieterszoon Coen op strooptocht, ze staken schepen in brand, plunderden huizen en vermoorden de bewoners. En uiteindelijk ondertekenden de Bandanezen het verdrag. Nu staat er een standbeeld van hem in Hoorn, sommige vinden dat Jan Pieterszoon Coen een standbeeld verdiend, anderen vinden dit grote onzin en willen dat het standbeeld weg moet.

                                 Batavia is het huidige Jakarta

Jan Pieterszoon Coen overleed op 42 jarige leeftijd, op 21 september 1629, op Batvia aan buikgriep, dit was destijds zeer logisch want buikgriep kan voorkomen worden door een aantal keer per dag je handen te wassen. Ook is het mogelijk om door vuil drinkwater buikgriep te krijgen. Na zijn dood ging zijn vrouw, Eva Ment, met de vloot terug in september 1629. Tijdens deze reis overleed ook zijn jongste dochtertje. Daarom werd de erfenis verdeeld tussen Eva Ment en zijn zus Aafje Bruyns-Coen. Eva kreeg 7200 gulden en Aafje kreeg 6000 gulden. Na zijn dood zou Eva nog twee keer trouwen, in 1632 en in 1646.

 

Nu is de vraag: Verdiend Jan Pieterszoon Coen een standbeeld? Hij heeft immers veel mensen vermoord, maar hij heeft Nederland ook veel rijkdom gebracht. Stem mee op de poll!